Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Spore

Spore

Hát először is a 2.kedvenc játékommal kezdeném(Mivel a mu van előtte:3).A sporet a Maxis adta ki még 2008 szeptemberén.A játékban az a célunk, hogy egy egysejtű élőlényből a galaxis urai legyünk. Ehhez számos pályát és küldetést kell végrehajtanunk különböző fázisokban, mely az evolúciót mutatja be jelentősen leegyszerűsítve, játékos formában.

Fázisok

Sejtfázis 

Itt egy kis egysejtűvel játszunk. A játék legelején a vízben úszkálva kell hús- vagy növénydarabokat összeszedni, majd egyre erősebbé válva más állatokat vagy nagyobb növényeket elkapva folyamatosan növekedni. A táplálkozásért ún. DNS pontokat szerezhetünk. A kapott pontokat be tudjuk váltani más hasznos dolgokra: csillóra, ostorra, szemekre, sejtszájakra vagyis ahogy a játékban hívják: sejtelemekre. Ebben a fázisban mindössze kilenc ilyen van. A sejtünk folyamatosan nő, így a fázis végén már egy bonyolultabb tengeri élőlény. Ha eléggé fejlett a sejtünk agyat növeszt. Ekkor léphetünk át (lábakat növesztve és a szárazföldre lépve) a Lényfázisba.

Lényfázis 

Mostmár dönthetünk: vadászunk vagy növényt eszünk, támadunk, vagy barátkozunk más lényekkel. A támadásokért, "barátkozásért" szintén DNS pontokat kapunk, valamint lényünk agytérfogata is nő. A kapott pontokat a játék legelején kezekre, lábakra költhetjük, hogy a szárazföldön is boldoguljunk. Természetesen párosodhatunk, és így léphetünk be a "Lényszerkesztőbe" (ahol szerkeszthetjük, bőrének színét megváltoztathatjuk és kipróbálhatjuk kedvencünket). Ha már elég nagy a teremtmény agytérfogata, átléphetünk a következő fázisba, a törzsi fázisba. Az átvezető animációban láthatjuk, amint lényünk felfedezi az eszközhasználatot és a tüzet.

Törzsi fázis 

Lényünk alakját itt már nem módosíthatjuk, csak ruhákat, ékszereket és páncélokat adhatunk hozzá. A játék innentől kezdve valós idejű stratégiai játék. Az erdőben kell más állatokra vadászni, elbűvölni vagy a szövetségesünkké tenni őket. Itt már "képbe jön" a domesztikáció (háziasítás) is. Különböző küldetéseket teljesítve (pl.: támadj, bűvölj el egy törzset, háziasíts más fajokat) élelmet szerezhetünk, amit (mint az emberi törzsfejlődésben is) fizetőeszközként használhatunk. A táplálékért épületekre és újabb egyedekre lehet költeni. Cél: az egyetlen értelmes fajjá válni a bolygón. Az ellenség itt mindig más-más faj. Ha az összes másik törzset kiirtottuk vagy szövetségesünké tettük, akkor átléphetünk a következő fázisba.

Civilizációs fázis 

A játék folytatása hasonló, mint a törzsi fázis, de már az egész bolygót kell elfoglalnunk. Ellenségeink itt fajtársaink lesznek. Itt már (komolyabb) fizetőeszközöket használnak a lényeink: a spóradollárt. Pénzt a fűszergejzírek elfoglalásával tudunk szerezni. A kapott pontokat beválthatjuk járművekre, újabb épületekre vagy kereskedhetünk vele (pl.: megvásárolhatunk akár egy várost). A lényünket csak minimálisan tudjuk módosítani, elérhetővé válik viszont egy járműtervező és egy épülettervező, ahol saját katonai, gazdasági vagy vallásos járművet és épületeket kell terveznünk. Ha a miénk az egész bolygó, átléphetünk a következő fázisba, és irány a világűr!

 

Űrfázis 

Az űrfázis kezdetén első dolgunk megtervezni a saját űrhajónkat, majd egy gyakorló küldetés végrehajtása (át kell repülnünk egyes városok felett egy-egy karika fölött). A gyakorlás után irány a világűr és a szomszédos bolygó. Megtudjuk, hogy nem vagyunk egyedül a világűrben és megkapjuk a csillagközi meghajtás technológiáját is. Megismerjük a Grox fajt is, mely a Tejút legagresszívebb népe. Az új hajtóművel el tudunk most már repülni a szomszédos csillagokig is. A szomszédos rendszerekben értelmes lényekkel találkozhatunk, akikkel szövetséget köthetünk, kereskedhetünk vagy harcolhatunk. A lakatlan rendszereket pedig gyarmatosíthatjuk a gyarmatosító csodacsomag használatával. Ez az eszköz egy várost helyez el a bolygón, akik fűszert termelnek. A fűszert eladva további szövetségeket köthetünk, a pénzből pedig új technológiákat vásárolhatunk.

Természetesen mint "az igazi" földönkívüliekhez illik, már akkora erővel rendelkezünk, hogy a különböző bolygófestő és bolygószobrász eszközökkel akár átfesthetjük vagy átalakíthatjuk egy bolygó felszínét, légkörét, vagy a tengereit. Megváltoztathatjuk a domborzatot is, de a különböző eszközökkel akár légkört is teremthetünk, vagy szabályozhatjuk a bolygó hőmérsékletét. Ezeknek az eszközöknek a használata nem kerül pénzbe, ingyen vannak.

Küldetések során elrabolhatunk, letelepíthetünk és kiirthatunk más fajokat. Itt szintén spóradollárral kereskedhetünk, akár egész naprendszereket vásárolhatunk meg.

Ezen a szinten medálokat kell gyűjteni, ettől növekszik a fejlődés csík, mely minden szinten jelen van (ez mutatja azt a küldetés-teljesítési mennyiséget, amennyivel átléphetünk egy új fázisba). Azonban ha elérjük a végét, nem lesz vége a játéknak. Ez a fázis örökké tart.

Ha legyőztük a Grox-okat vagy eljutottunk a galaxis középpontjába, akkor tekinthetjük végigjátszottnak a játékot. Azonban a játék ezután sem ér véget, innentől sandbox módba vált és akár az egész univerzumot is felfedezhetjük, mely kb. 100 000 csillagból és kb. 500 000 bolygóból áll.

Ha segítségre van szükségetek a játékban a "Tipptár"menűbe megtalálsz mindent!

Készítette:Meta    Forrás:Spore Wiki

 
 

 


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 13460
Hónap: 226
Nap: 1